RSS

luni, 2 mai 2011

Cozonac

Exista multe variante de cozonac si trebuie sa recunosc ca am incercat cateva de pe net dar...
Aceasta reteta este mostenire de la bunica Eugenia, preluata de mama si furata de mine. Un mare secret al cozonacului se spune ca este framantatul... de durata... si cu foc. Eu zic ca mai exista un secret: FAINA. Mama foloseste numai 000, in Danemarca eu inca nu am gasit o faina care sa corespunda... si recunosc.. nu iese ca al mamei.

Ingrediente pentru aluat:
1 kg faina 000
3 oua la temperatura camerei
250 g zahar 
150-200 g ulei pentru framantat
0,5 l lapte dulce
20 g drojdie proaspata
1 lingurita sare 
coaja de lamaie rasa
esenta de vanilie
Ingredinte pentru umplutura:
8 linguri zahar
8 linguri cacao
nuca tocata


Se incalzeste laptele cu zaharul, sarea si lamaia. Drojdia se pune in putin lapte caldut. 
Se pune faina peste care se adauga laptele caldut (NU fierbinte), ouale si se framanta.
Se adauga drojdia dizolvata si se framata, apoi uleiul caldut, treptat, framantand bine.
Se framanta bine bineee. Se formeaza o bila care se lasa la crescut 1-2 ore, la loc caldut, acoperind vasul.
Se amesteca ingredientele pentru umplutura.
Se formeaza cozonacii si se aseaza in tavi. 
Se lasa iar la crescut 1 ora. 
Se coace la foc mic 1 ora.
Sa aveti pofta!

0 comentarii: