RSS

joi, 15 decembrie 2011

Ciabatta


Nu-i asa ca va era dor de o painica de casa?? Ei, uite ca de data asta am incercat ceva.. altfel si.. bine am facut ca tare buna a fost!
Am poftit atat de tare la Ciabatta lui  Mihaela, incat nu m-am lasat pana nu am facut-o. Desi aluatul mi-a dat ceva de furca, plus ca am mai facut si eu cel putin o greseala, pana la urma a iesit o bunatate de painica, care iubitului meu i-a placut foarte tare.
Ingrediente:
Etapa 1:
200 ml apă
400 g făină + cca 100 g
½ plic drojdie uscată
Etapa 2:
400 ml apă
½ plic drojdie uscată
2 linguriţe sare
50 ml ulei măsline
50 ml lapte
600 g făină + cca 100 g
suplimentar faina ptr infainat painicile
Am amestecat făina cu drojdia şi cu apa (la temperatura camerei), frământând bine câteva minute (ptr ca mi-a iesit cam moale aluatul eu am mai adaugat cca 100 g faina) Am pus biluţa obţinută într-o folie şi am dat-o la frigider pâna a doua zi.
A două zi am scos aluatul din frigider şi l-am lăsat să ajungă la temperatura camerei.  Nu stiu daca asa trebuia sa fie dar aluatul meu a crescut in frigider!!
Am incălzit 400 ml apa, pe care am turnat-o peste aluatul scos din frigider şi adus la temperatura camerei. Am încercat să dizolv cât mai bine aluatul cu mâna. 
Am adaugat sarea, amestecând bine, apoi am pus uleiul, laptele şi apoi faina amestecată cu drojdia uscată. Am amestecat bine cu un tel, apoi, treptat am început să frământ cu mâna. Ptr ca aluatul era cam moale am mai pus cca 100 g faina.. cat sa se lege aluatul... Cred totusi ca se putea si un pic mai mult..
Am obţinut un aluat lipicios si.. cam greu de manevrat. Am lăsat la crescut o oră, într-un loc calduţ.
Dupa cca 1 ora, cand aluatul a crescut.. (la mine nu a crescut foarte tare.. in nici un caz sa dea peste vas), l-am împărţit în 3, şi folosindu-mă de făină din belşug am format pâinicile. Pe un blat de lemn am pus hârtie de copt, pe care am tapetat-o bine cu făină şi am pus pâinicile. Le-am lăsat la crescut 30 minute... si chiar au crescut.
Între timp am pornit cuptorul şi am pus tava înăuntru. După cele 30 minute, am scos tava  din cuptor şi am transferat cu hârtie cu tot pâinicile în tava încinsă.
Le-am copt cca 30 minute, la 200 grade, dar pentru că mi s-au părunt cam.. albe, am dat drumul la grill şi le-am mai lăsat puţin să se rumenească. 
Şi din pacate le-am lăsat cam mult... Le-am scos din cuptor si.. le-am acoperit cu un prosop umezit ptr a le fragezi coaja. 
Au ieşit foarte fragede şi după cum se vede, foarte pufoase.
Desi la final a iesit foarte gustoasa, pufoasa si, recunosc ca o jumatate de painica am papat-o atunci calda, in procesul tehnologic am gresit ceva.. Voi mai incerca inca odata reteta, poate de data viitoare va fi ok.
 Pana atunci astept sa-mi spuneti voi unde am gresit.. sa fie oare faina de vina?? Eu am folosit faina Baneasa 000.

23 comentarii:

strumfa bucatareste spunea...

si eu sunt la inceput cu facut de paine, dar din ce am mai citit pe alte bloguri se foloseste de 650 si altele, cea de 000 este pt prajituri, nu sunt sigura. Am mai citit si pe ambalajele de faina si pe cele cu 000 scrie ca e pt prajituri si pe cea de 650 ca e pt paine... trebuie totusi sa mai studiez problema. Oricum ti-a iesit bine, si eu vroiam sa fac sfarsitul asta de saptamana ciabatta dar ...trebuie sa plec de acasa.

strumfa bucatareste spunea...

eu de aici am sa ma inspir http://www.lauraadamache.ro/2008/09/ciabatta.html

Oana spunea...

Foarte bine ti-a iesit! Arata minunat! Imi imaginez mirosul acela de paine calda. MMMMmmmmm
Eu fac foarte des paine in casa. De fapt fac un fel de lipii. Niciodata nu am tinut cont de faina ;)) Orice fel de faina e bun pentru mine, poate nu cunosc aceste amanunte din cauza lipsei de experienta :D Am gasit aici, in Carrefour, o faina cu seminte de floarea soarelui care are incorporata si drojdia.
Te pup dulce!

Simona spunea...

Strumfita, eu in general folosesc numai faina 000.. si ptr paine si ptr aluaturi dulci.. Este prima oara cand nu mi se potriveste reteta :)
Si eu vizitez des blogul Laurei Adamache, dar ma inspir de peste tot!
Si eu aveam in program painica in weekend.. dar din pacate lucrez.. :)
Pupici

Simona spunea...

Oana, multumesc. Cred ca-i vb de aluatul ala instant cu diverse adaosuri, care contine si drojdie. Am si eu un pachet cumparat acum vre-o 2 luni... dar inca nu l-am incercat :)
Si noua ne place painica cu seminte.
Pupici

strumfa bucatareste spunea...

fetele, ce aluat instant? veau sa siu si eu de el :d

Simona spunea...

Eu l-am luat din LIDL... este pachetul de 1 kg cca 6,5 lei, parca. Iar pe pachet scrie ca se pune apa si-atat, se lasa la crescut si.. se coace.
http://domapecenychleb.blogspot.com/2011/01/smes-na-peceni-chleba.html
Uite poze cu o parte din sortimentele care exista.

Din bucataria mea spunea...

Mmm, tare buna e painica!!!Pup!

Simona spunea...

Licuta, mercic. Pup

Cristina spunea...

Eu am facut si mai simplu: am folosit faina speciala pt aceasta painica... se gaseste si in Billa daca nu ma insel.

Simona spunea...

Cristina, nu stiam ca exista faina speciala. Am vazut doar din aia instant.. pe una dintre ele scrie ciabbata. Mai este si alt tip??

coco spunea...

imi place :)

Anonim spunea...

hmmmm , mie imi era dor de painica de casa si cred ca a fost delicioasa painica ta !!

ghiocel07 spunea...

Simona, esti o forta. Iti admir rabdarea. Ceva minunat. Cred ca toata casa ta miroase a painica. Felicitari.

Simona spunea...

Coco, multumesc. Te pup
Adina, nu stiu cum fac... dar panica gatesc cel mai des! :) Poate si ptr faptul ca nu prea ne place cea din comert.. Pupici
Ghiocela, daca ai stii cat mi-as dori sa am timp suficient ptr a bucatari... Mai ales in perioada sarbatorilor, cand mai toata ziua sunt la munca.. Te pup si-ti multumesc ptr aprecieri!

TeoBucatar spunea...

Eu la painica nu prea ma pricep asa ca te las sa faci tu ca e tare apetisanta!

Simona spunea...

Teo, cum poti sa spui asta?? Tu care faci niste delicii culinare de nu-mi mai vine sa plec de pe blogul tau?? Hmm.. Dau o painica pe ... un tort cu caramel! :)) Pupici

Haplea spunea...

Arata intr-adevar foarte bine!

Simona spunea...

Haplea, multumesc mult! Pupici

strumfa bucatareste spunea...

aha, deci acesta este aluatul instant, multumesc fetele

Simona spunea...

Strumfita, cu placere! Pupici

Alice spunea...

Felicitarile mele...eu inca nu am curaj a ma incumeta a face ciabatta...mi-i frik sa nu imi iasa "fara gauri" :))

fain blogul tau si ce de-a bunatati!

Simona spunea...

Alice, sar`mana de vizita! Nici eu nu sunt foarte incantata de cum mi-a iesit aceasta painica... dar.. poate data viitoare. Te pup dulce!